Categorieën
informatie

Washington Slagbaai Nationaal Park

Informatie over Washington Slagbaai Nationaal park

Het Washington Slagbaai Nationaal Park is een natuurreservaat dat de bovenste 5,500 hectare van het eiland Bonaire beslaat. Het park werd in 1969 opgericht en was daarmee het eerste natuurreservaat van de Nederlandse Antillen.

In het park kunnen de bedreigde diersoorten van Bonaire in vrede leven. Je vindt er zoal papegaaien, flamingo’s, parkieten, leguanen en nog vele andere dieren. De stranden worden door zeeschildpadden gebruikt om eieren te leggen.

Aan het begin van het park vind je het bezoekerscentrum. Hier kun je meer leren over de (culturele) geschiedenis van het park. Zo leer je er dat de oorspronkelijke bewoners van het park uit Zuid-Amerika kwamen, en dat de twee grootste plantages van Bonaire op de plek van het nationale park lagen.

Praktische informatie voor je bezoek

Het is belangrijk dat je op tijd naar het park komt. Het park is groot en je kunt met de auto niet echt flink doorrijden. Een rondje door het park kan hierdoor aardig lang duren. Als je onderweg stopt om rond te kijken of om te duiken of snorkelen dan ben je zo een halve tot een hele dag onderweg.

Zorg er ook voor dat je een auto hebt die tegen een stootje kan. De wegen zijn op sommige gedeelten erg onherbergzaam. Met een kleine auto red je het op sommige stukken niet. Een grote auto zoals een pick-up truck is wel het minimum. Deze hoeft niet per se 4×4 te zijn, maar als je niet helemaal vertrouwd bent met de auto geeft dit je wel meer zekerheid.

Op deze pagina lees je meer over een auto huren op Bonaire.

Top 5 dingen om te doen in het Washington Slagbaai Nationaal Park

Bezoek het Washington Slagbaai Nationaal Park Visitor Center Museum

Washington Slagbaai Nationaal Park Visitor Center

Aan te raden te doen voordat je het park ingaat.

Klifduiken

Bij Boka Slagbaai, waarnaar het park vernoemd is, vind je een klif van zo’n 7 meter hoog. Het water is hier niet al te diep, dus echt duiken is sterk af te raden. Springen kan wel (als je durft)!

Het is een klein stukje lopen en klimmen naar de klif. Het is dus handig om normale schoenen of waterschoenen mee te nemen naar het park als je van plan bent van de klif te springen.

Beklim de Brandaris

Washington Slagbaai Nationaal Park Bandaris Wandeling

De berg Bandaris is het hoogste punt van heel Bonaire. Erg hoog is het niet, de top ligt slechts zo’n 240 meter boven zeeniveau. De wandeling omhoog kan toch best pittig zijn. Je doet er ongeveer drie kwartier tot een uur over. Het kan erg warm zijn, dus trek de juiste schoenen en kleding aan en neem genoeg te drinken mee.

Ook belangrijk: kom niet te laat naar het park als je de Bandaris wilt beklimmen. Na 12:00 is het namelijk niet meer toegestaan om omhoog te gaan.

Duiken en snorkelen

Dit kan natuurlijk niet ontbreken. Bonaire is een van de mooiste plekken ter wereld om te duiken. Als je komt om te duiken, dan mag een duik in het nationale park eigenlijk niet ontbreken. De volgende duikplekken liggen in het nationale park:

  • Boka Bartól
  • Playa Benge
  • Playa Funchi
  • Bisé Morto
  • Wayaká (ook snorkelen)
  • Boka Slagbaai (ook snorkelen)
  • Boka Kayon

Check deze pagina voor meer duikplekken op Bonaire.

Mountainbiken

De paden in het park zijn goed onderhouden en zeer geschikt om een rondje te fietsen op de mountainbike. Je kunt kiezen uit een korte en een lange route. Houd er wel rekening mee dat het erg warm kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *