Categorieën
informatie

Rincon, het dorp van Bonaire

Rincon is in 1527 opgericht en is daarmee het oudste dorp op Bonaire. Het is trouwens ook het enige en het mooiste dorp op Bonaire.

Het werd gesticht door de Spanjaarden die destijds de macht hadden over het eiland. De oplettende lezer valt op dat het 28 jaar duurde voordat de Spanjaarden Rincon opgericht hadden. De Spanjaarden kwamen namelijk al in 1499 op Bonaire aan. Het duurde even voordat ze zich definitief vestigden omdat ze in de eerste instantie niet wisten wat ze aanmoesten met Bonaire. Ze waren namelijk opzoek naar goud, maar dat was er niet aanwezig.

Rincon ligt in een dal in het noordwesten van Bonaire. De Spanjaarden kozen deze plek omdat ze zo redelijk uit het zicht bleven van piraten en andere ongewenste gasten die voorbij voeren. Tegelijkertijd hoef je maar de heuvels naast het dorp op te klimmen om over het hele eiland te kunnen kijken. Zo kun je aanvallen van vijanden aan zien komen.

Bijna alle bewoonde plekken van Bonaire liggen tegen Kralendijk aan. Die plekken kun je dus niet als aparte steden zien. Bovendien hebben die plekken allemaal geen centrum. Rincon ligt los van Kralendijk én heeft haar eigen centrum. Officieel heeft Bonaire dus maar twee steden: Kralendijk en Rincon.

Het oudste slavendorp van de Antillen

Rincon is het oudste slavendorp van de Antillen. De Hollanders brachten met de West Indische Compagnie slaven naar het dorp. De mannelijke slaven moesten werken op de zoutpannen en de vrouwen werkten op de plantages. De huidige inwoners stammen af van deze slaven die naar het eiland gebracht waren.

Waterbronnen Dos Pos

Wat uniek was van Rincon was dat er even buiten het dorpje twee bronnen van zoetwater waren. Deze twee bronnen noemt men ‘Dos Pos’. Dat betekent letterlijk vertaald ’twee bronnen’. Niet heel verrassend.

Vroeger werd het water uit de bronnen naar boven gehaald met een ouderwetse waterput. Men moest toen een uur lopen voor een emmertje water. Tegenwoordig staat er een windmolen die het water omhoog pompt uit de bron. Er staan kranen waar vee water kan drinken. Hier komen ook veel vogels en leguanen op af.

Dos Pos Rincon
Zoetwaterbron Dos Pos bij Rincon

Cultuur van Rincon

In Rincon wonen vergeleken met Kralendijk relatief veel oorspronkelijke Bonairianen. Het dorp kent een daardoor een rijke cultuur. Veel oorspronkelijke tradities, feesten en gerechten zijn in stand gehouden.

Dia Di Rincon

Het grootste festival van Bonaire is Dia Di Rincon. Deze dag staat helemaal in het teken van de cultuur van het oudste dorp van Bonaire. Het feest wordt elk jaar op 20 april gevierd aan het einde van de oogstperiode Simadan. De oogstperiode duurt van februari tot eind april.

Het festival begint ’s ochtends om 7 uur met het hijsen van de eigen vlag van het dorp. De rest van de dag kun je genieten van lokale optredens, bands en gerechten. Het feest verplaatst zich langs vijf plekken in het dorp. De dag wordt afgesloten met een feestelijke parade waarbij er muziek klinkt en men zich al dansend door de straten verplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *