Categorieën
informatie

Mangrove Bonaire

Mangrove Bonaire

De mangrove op Bonaire bevindt zich aan de noord-oostkant van Lac Bay. Het is een erg uniek bos met een rijke historie en bestaat al meer dan 850 jaar. Het stuk natuur is een beschermd natuurgebied en is onderdeel van het Bonaire Marine Park.

Mangrove Bonaire locatie
De mangrove Bonaire bevindt zich ten noordoosten van Lac Bay

Een mangrovebos kan gaan groeien als er sprake is van brak water met getijden. Deze getijden zijn een vereiste voor het ontstaan van de mangroven. Hierdoor komt het zoute water hoger te staan en wordt de bodem zout. Vaak vind je dit soort bossen dus in de delta’s van rivieren en langs de kusten van tropische landen. Nog een vereiste voor het ontstaan van deze bossen is dat er niet te sterke stromingen staan. De plek van de mangrove Bonaire voldoet perfect aan al deze eisen.

Kayakken

Een echte aanrader is een tocht met een kayak door de mangroven van Bonaire. Tijdens het peddelen kun je genieten van de heerlijke stilte en rust die in de bossen heerst. En als je het warm krijgt kun je vaak halverwege ook een duik nemen en snorkelen. Je mag dan niet je vinnen meenemen, omdat je dan schade aan zou kunnen richten aan de fragiele wortels en koralen.

Mangrovebomen

In totaal bestaan er zo’n 55 soorten mangovebomen. In de mangrove van Bonaire vind je er echter maar twee: de zwarte mangrove en de rode mangroveboom. Wat mangrovebomen zo uniek maakt is dat ze speciale wortels hebben die boven het water uitsteken. Via deze wortels kan de boom toch nog ‘ademen’ en genoeg zuurstof krijgen om te groeien. Tevens beschermen de vele wortels waar de bomen op staan de kust tegen beschadigingen van de golven. Dit doen ze door de golven te breken waardoor ze in kracht zijn afgenomen wanneer ze de kust bereiken.

Ook al moeten de bomen in brak water staan, ze hebben zoet water nodig om te overleven. De bomen zijn zelf in staat om het brakke water om te zetten in zoet water, een proces wat men omgekeerde osmose noemt.

Diersoorten in de mangrove Bonaire

De meest bijzondere diersoort die te vinden is in de mangrove Bonaire is toch wel de Upside Down Jellyfish. De naam zegt het eigenlijk al: dit is een kwal die zich ondersteboven voortbeweegt. Deze kwal wil je niet aanraken, aangezien zijn gif voor flink wat pijn kan zorgen.

Verder zijn er veel kleine vissoorten de bewonderen tussen de wortels van de mangrovebomen. Hier zoeken zij hun veiligheid voor de grote roofvissen. De koraalvissen leggen hun eitjes in deze bossen, wat het een belangrijke plek maakt voor de onderwaterwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *