Categorieën
informatie

Kralendijk

Kralendijk is de hoofdstad van het eiland Bonaire. De naam is ontstaan door de dijk die bij de stad ligt. Deze dijk is gemaakt van bergen dood koraal. Daaruit volgde de naam ‘koralendijk’ wat door de jaren heen verbasterd is tot kralendijk. Deze naam wordt sinds 1840 gebruikt. De lokale bevolking wil ook nog wel eens de naam playa gebruiken voor hun hoofdstad. Playa is het Spaanse woord voor Strand.

Kralendijk is sinds 2007 de grootste plaats van Bonaire. De stad telde toen 12531 inwoners. Het is een rustige stad met een boulevard en een winkelstraat (Kaya Grandi). Ook vind je er het ziekenhuis en de huisartsenpost. Aan de boulevard ligt de standplaats van de watertaxi. Hier kun je opstappen om naar Klein Bonaire te varen.

Kralendijk is het culturele en zakelijke centrum van de stad, maar het is er erg rustig. Er lopen weinig mensen op straat en de stad straalt een heerlijke rust uit. De gebouwen zijn er klein, hoger dan drie verdiepingen ga je ze niet tegenkomen. Ze zijn allemaal in verschillende vrolijke pastelkleuren geschilderd.

Kaya Grandi

Kaya Grandi betekent letterlijk grote straat en is de hoofdstraat van Kralendijk. Langs deze straat liggen veel winkels en eetgelegenheden wat het de winkelstraat van het eiland maakt. Naast de restaurant’s, cafés en winkels vindt je in deze straat ook het hoofdpostkantoor, de apotheek en het toeristenbureau. Als de cruiseschepen aanmeren vullen de boottoeristen deze straat helemaal op en is het er behoorlijk druk.

Plaza Wilhelmina

Plaza Wilhelmina, ook wel het Wilhelminapark of het Wilhelminaplein genoemd, wordt gezien als het centrum van de hoofdstad. Je vind er een protestantse kerk waarop de naam van het plein geschreven staat.

Er staan bankjes en hoge bomen die voor schaduw zorgen. Dit maakt het een koele plek die lokale mensen gebruiken om elkaar te ontmoeten en te kletsen. Hier vindt ook elk jaar in november de intocht van Sinterklaas plaats. Ook de kinderen van Bonaire vieren dit feest ieder jaar.

In 1634 kwamen de eerste Nederlanders aan op Bonaire. Ze waren voor de West Indische Compagnie op zoek naar zoutpannen om zout te winnen. Op het plein staat een Obelisk ter herinnering aan deze gebeurtenis. Een ander monument op het plein is ter herinnering van de Bonairianen die in de Tweede Wereldoorlog gestorven zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *