Categorie├źn
informatie

Klimaat Bonaire

Hoe is het weer op Bonaire? Schijnt de zon er echt altijd of kan het er ook nog wel eens regenen? In dit artikel vertellen we je meer over het klimaat op Bonaire.

Het klimaat op Bonaire

Bonaire kent een tropisch savanneklimaat, Aw volgens het K├Âppenklimaatsysteem. De gemiddelde temperatuur overdag is rond de 30 graden, die wordt het hele jaar rond wel gehaald. ’s Nachts daalt de temperatuur naar zo’n 25 graden. In de maanden oktober, november en december regent het het meest, van februari tot en met juni valt er de minste regen.

Zon

Gemiddeld schijnt de zon zo’n 9 uur per dag op Bonaire. Gemiddeld genomen over het hele jaar schijnt de zon 3000 uur per jaar op het eiland. Echt strakblauwe luchten zul je er niet vaak zien, zo’n 33% van de tijd is de lucht helemaal afgedicht door wolken. Vooral van september tot december is de kans het grootst dat het de hele dag of langer bewolkt is.

Regen op Bonaire

Mensen beschouwen Bonaire vaak als een heel droog eiland, maar niets is minder waar. Gemiddeld meet het weerstation op het vliegtuig toch zo’n 400 millimeter regen per jaar. Dat is een gemiddelde wat over heel veel jaren genomen is, en is dus vrij representatief. Er zijn jaren dat het droger is, maar in jaren waarin er een orkaan dichtbij het eiland komt kan het veel regenen. In zulke gevallen kan er zo 1000 millimeter neerslag in een jaar vallen.

In de laatste drie maanden van het jaar valt gemiddeld gezien de meeste regen, deze drie maanden vertegenwoordigen de helft van de jaarlijkse neerslag. De maanden van februari tot en met juni zijn de maanden met de minste neerslag in het jaar, gemiddeld valt er dan zo’n 20 millimeter regen per maand. Het komt vaak genoeg voor dat er een maand is waarin het helemaal niet regent en de planten het zwaar hebben.

Watertemperatuur

De gemiddelde watertemperatuur van de zee is op Bonaire 26,7 graden celcius. Het water wordt er eigenlijk nooit kouder dan 25 graden. Aan de oppervlakte zul je in de zomer als duiker temperaturen van 29 graden op je duikcomputer zien. Je krijgt het er dus niet snel koud onder water.

Orkanen

Bonaire ligt in het Caribisch gebied. In dit gebied is er in de maanden juni tot en met december kans op orkanen. De orkanen komen vaak niet op de plek waar Bonaire ligt, dus het eiland ligt vrij veilig wat dat betreft. De orkanen bereiken het eiland vaak niet, maar zorgen er wel voor dat het weer omslaat. Een heel enkele keer komt een orkaan wel heel dichtbij. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2008. De storm Omar richtte toen veel schade aan op het eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *