Klein Bonaire: een onbewoond eiland
Klein Bonaire is een onbewoond eiland aan de westkust van Bonaire. De meeste mensen bezoeken het eiland om de duiken of te snorkelen in het prachtige koraalrif dat het eiland omringt.
Vanaf de kust is het ongeveer 800 meter hemelsbreed naar Klein Bonaire. Er varen watertaxis die je tegen betaling naar het eilandje brengen. Met de Kayak is het ook te doen, maar de golven maken het je niet gemakkelijk. De echte doorzetters doen het zwemmend, eens per jaar is hier zelfs een evenement voor.
Algemene informatie
Het eiland heeft een oppervlakte van slechts 6 vierkante kilometers en is geheel vlak. Het hoogste punt van het eiland steekt maar 2 meter boven zeeniveau uit.
Op het eiland staan slechts enkele bouwwerken: wat ruïnes van oude slavenhutten en een huisje dat beschutting biedt en uitkijkt op het eiland van Bonaire. Er zijn geen drinkwater- of sanitaire installaties aanwezig.
In het jaar 1868 werd het onbewoonde eilandje verkocht aan Angel Jeserun. Tot 1999 bleef het eiland in particuliere handen. De oorspronkelijke bomen van het eiland werden verwijderd waardoor er veel struikgewas op het eiland groeide.
Redding van het eiland
Er is meerdere keren een poging gewaagd om op Klein Bonaire te gaan bouwen (denk aan hotels). Veel inwoners van Bonaire wilden dit niet omdat zij het belangrijk vonden dat het eiland intact bleef. Dit gebeurt ook veel op de andere ABC-eilanden. Bedrijven willen graag, tegen de wil van de lokale bevolking in, de kust het liefts zoveel mogelijk vol bouwen met hotels.
Het is de bewoners gelukt om het onbewoonde eiland onbebouwd te houden. Met geld van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, WNF Nederland en Foundation Preserve Klein Bonaire is het eiland gekocht voor zo’n 5 miljoen dollar. Daarmee is het eiland onderdeel geworden van het National Marine Park.
Klein Bonaire duiken en snorkelen
Klein Bonaire is een geliefde bestemming onder de duikers en snorkelaars. Het eilandje kent 23 duikplekken waarvan er 11 ook geschikt zijn om te snokelen. Met de bekende gele stenen is aangegeven waar je het makkelijkst tussen het koraal door het water in kunt lopen.
Op de pagina duikplekken Bonaire vind je een kaart met alle duikstekken op Bonaire. Op deze kaart staat ook aangegeven welke plekken geschikt zijn voor snorkelaars.
Het eiland is de permanente thuisbasis van de groene zeeschildpad en de karetschildpad. Tijdens het broedseizoen komen ook de onechte karetschildpadden naar het eilandje. Je kunt er ook flamingos tegenkomen, maar dan moet je wel het nodige geluk hebben.