Categorieën
informatie

Emigreren naar Bonaire

Emigreren naar Bonaire is populair. Steeds meer Nederlanders verhuizen van ons koude kikkerlandje naar een Caribisch eiland. Per jaar zijn dat er zo’n 5.000. Vooral Bonaire is populair onder de Nederlanders. Wat komt er allemaal kijken bij een verhuizing naar het duikersparadijs?

Emigreren naar Bonaire

Als toerist heb je geen verblijfsvergunning nodig om op Bonaire te verblijven. Er zijn 17 doeleinden waarvoor je wel een verblijfsvergunning nodig hebt. Voorbeelden zijn verblijf als investeerder, arbeider in loondienst of zelfstandig, student, gepensioneerde, etc.

Als je dus als gepensioneerde wilt gaan wonen op Bonaire, heb je een verblijfsvergunning nodig. Daarvoor moet je je melden bij de IND unit van Caribisch Nederland (Immigratie en Naturalisatie Dienst). Als je dan ingeschreven bent op Bonaire krijg je de sedula: de identiteitskaart en verblijfsvergunning van Bonaire.

Een huis op Bonaire

Als je gaat emigreren naar Bonaire is het ook handig om uit te zoeken hoe het zit met een huis op Bonaire.

Als je een huis in bezit hebt op Bonaire moet je twee belastingen betalen. De eerste is de grondbelasting. De hoogte hiervan is op het moment van schrijven 0.35% van de waarde van de woning.

Op Bonaire bestaat ook vastgoedbelasting. Als je permanent in het huis woont hoef je deze niet te betalen. Je betaalt deze belasting alleen als je het huis verhuurt of niet op Bonaire woont. Op het moment van schrijven is de vastgoedbelasting 0.8% van de waarde van de woning. Als het huis een waarde heeft van minder dan 50.000 dollar hoef je geen vastgoedbelasting te betalen.

Auto naar Bonaire meenemen

Als je naar Bonaire verhuist kun je je eigen auto meenemen. Het is dan wel belangrijk dat de auto hoog ligt, want sommige wegen hebben grote gaten of zijn niet geasfalteerd. Vanwege de warme is airco eigenlijk ook een must. De meest populaire auto’s op het eiland zijn dan ook pick-ups. Merken die veel tegenkomt zijn Toyota, Mazda, Mitsubishi, Nissan, etc.

Ook moet je de auto beschermen tegen roest. Vanwege de zoute lucht kan je auto snel gaan roesten. Je kunt thuis of op het eiland een anti-roest coating aan laten brengen op de auto.

Je auto naar Bonaire brengen is best een dure grap. Het kost je ongeveer 1500 euro om je auto op de boot naar het eiland te laten brengen. De prijs van het verschepen van een scooter of motor is ongeveer 1/5e daarvan, die ligt zo rond de 300 euro. Houd er rekening mee dat het moeilijk kan zijn om aan auto onderdelen te komen op het eiland. Die moeten vaak ook verscheept worden wat snel duur kan worden.

Belangrijk feit is dat je, ook op Bonaire, verplicht bent om een autoverzekering te nemen. Je Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *