Categorieën
reisinformatie

Bonaire Reisinformatie

Op deze pagina beschrijven we in het kort Bonaire reisinformatie. Het is verstandig deze informatie door de lezen voordat u op vakantie gaat naar Bonaire. We houden het hier kort zodat alles makkelijk te onthouden is. Voor meer gedetailleerde informatie raden we aan een reisgids aan te schaffen.

Geld

De geldeenheid die men op Bonaire gebruikt is de Amerikaanse Dollar. Bonaire ligt dichter bij de Verenigde Staten dan bij Nederland, daarom wordt de euro hier niet geaccepteerd. Met een Visa, American Express of Mastercard creditcard kun je vrijwel overal terecht. Als je je betaalpas instelt op Wereld kun je vaak ook met Maestro betalen en geld uit de geldautomaat halen. Voor geld pinnen bij een geldautomaat worden vaak transactiekosten gerekend.Biljetten van 100 dollar worden vaak niet geaccepteerd, en soms neemt men een biljet van 50 dollar ook niet aan.

Internet

Bonaire hoort bij Nederland, maar je kunt er niet internetten vanuit je mobiele bundel. Je betaalt dus per MB internet die je gebruikt. Dit kan behoorlijk wat geld kosten. Het is dus verstandig bij je provider te informeren of ze een voordelige internetbundel voor Bonaire hebben. Anders is er in vrijwel alle accomodatie en in veel restaurants natuurlijk Wi-Fi beschikbaar.

Reisdocumenten

Alle bezoekers van Bonaire hebben een geldig paspoort nodig. Dit geldt ook voor Nederlanders. Je paspoort moet tenminste zes maanden geldig zijn vanaf je vertrek van Bonaire. Kinderen hebben hun eigen paspoort nodig. Je kunt in één jaar (365 dagen) maximaal 180 dagen als toerist Bonaire bezoeken. Deze 180 dagen hoeven niet achter elkaar te zijn.

Taal

Op Bonaire zijn de officiële talen Nederlands en Papiaments. Je kunt met alle inwoners Nederlands spreken, tenzij ze zelf uit een ander land komen. De Chinese supermarkteigenaren bijvoorbeeld spreken niet allemaal Nederlands. Met Engels red je het er ook makkelijk.

Tijdsverschil

Op Bonaire doet men niet aan zomer- en wintertijd. Als in Nederland de zomertijd geldt is het op Bonaire 6 uur vroeger. Het is op Bonaire 5 uur vroeger als het in Nederland wintertijd is. De tijdzone waarin Bonaire zich bevindt is AST (Atlantic Standard Time).

Alarmnummers

Het alarmnummer op Bonaire is net als in de Verenigde Staten 911. Je kunt dit nummer altijd kosteloos bellen. Je kunt ook het Nederlandse nummer 112 bellen. Je wordt dan doorverbonden met het nummer 911. Als je direct met de brandweer wilt bellen kun je het nummer 919 gebruiken. Zij hebben hun kazernes in Rincon en bij het vliegveld. De kustwacht bereik je op 913.

Autorijden

Autorijden is best een belangrijk punt. Het is te warm om echt lange afstanden te gaan wandelen op Bonaire. Bovendien kunnen dingen soms best ver uit elkaar liggen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om naar verschillende stranden te gaan heb je een auto nodig. Ook bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen is een auto nodig, de supermarkten liggen namelijk een eind verwijderd van de meeste accommodaties.

Als je van plan bent om te gaan duiken is een pick-up sterk aan te raden. Bij verhuurbedrijven is het vaak niet toegestaan om duikflessen in een kleine auto te vervoeren. Als je een auto bij de accommodatie krijgt is dit vaak ook niet toegestaan. Bovendien is het makkelijker om al je duikspullen te vervoeren in de achterbak van een pick-up. Ook is vaak lastig rijden op het terrein van de duikplekken.

Het wordt ook sterk afgeraden om met een normale auto het nationale park in te gaan. Met name het laatste stuk van de autoroute is erg ruig terrein. Een (4×4) pick-up is echt nodig om door het park te komen. Bovendien zitten er veel gaten in de wegen op Bonaire. Die voel je iets minder in een hoge pick-up truck.

Douane regels

Het is heel belangrijk dat je geen schelpen en stukken koraal mee terug neemt naar Nederland. Het maakt niet uit of je schelpen of koraal uit de zee hebt gehaald, op het strand hebt gevonden of in een winkel hebt gekocht. Ook souvenirs waar schelpen of koraal in verwerkt zitten komen niet langs de douane. Er wordt streng op gecontroleerd. Bij de detectiepoortjes op het vliegveld staan bakjes met stukken koraal erin, dit heeft het douanepersoneel uit de koffers van reizigers gehaald.

Verder gelden dezelfde invoerbeperkingen die zouden gelden als je van een niet-EU land naar Nederland reist. Een volwassene mag niet meer dan 8 liter bier, 2 liter wijn of 1 liter sterke drank meenemen. Voor sigaretten geldt een limiet van 200, sigaren maximaal 25 en cigarillo’s maximaal 50. Ook mag je niet meer dan $10k bij je dragen als je naar Bonaire gaat.

Stroom

Op Bonaire worden over het algemeen Amerikaanse stopcontacten geïnstalleerd. Je hebt een wereldstekker nodig om hier je Nederlandse stekkers op aan te sluiten. De spanning is 120/127 volt met 50 Hertz. In Nederland is de spanning anders, dus controleer of je apparaten werken op deze spanning. In de meeste gevallen is het geen probleem dat de spanning wat lager is. Als je in een Nederlands resort of andere Nederlandse accommodatie verblijft zijn er vaak Europese stopcontacten aanwezig. Toch is het handig om voor de zekerheid een wereldstekker en een stekkerdoos mee te nemen.

Fooi

Op Bonaire wordt het geven van fooi als normaal gezien. Soms rekent een bar of restaurant servicekosten. Als deze servicekosten op de bon staan kun je alsnog fooi geven, maar het hoeft dan niet zoveel te zijn. Als er geen servicekosten op de bon staan is een fooi van 10% gebruikelijk. Schoonmakers fooi geven is ook normaal op Bonaire, meestal geeft men 2 dollar per dag. Het is handig om de fooi voor schoonmakers op je kussen te leggen, dan weten de schoonmakers dat het voor hen is.

Ziekenhuis en huisarts

Als je een week voor je bezoek aan Bonaire in een land bent geweest waar gele koorts heerst, dan moet je bij je aankomst kunnen aantonen dat je een inenting hebt gehad. De kwaliteit van de gezondheidszorg op Bonaire is goed. Er zijn een ziekenhuis en huisartsenpost aanwezig op het eiland. De kosten bij de huisarts zijn veel hoger dan we in Nederland gewend zijn. Een consult kost altijd meer dan $100 en maximaal $250. Deze kosten kunnen vergoed worden door je verzekering, maar controleer dit bij je verzekeringsmaatschappij.

De zon en stromingen

De zon op Bonaire is heel erg sterk. Dit komt omdat je vlakbij de evenaar zit en daardoor dichter bij de zon bent. Verbranden gaat veel sneller dan je denkt. Smeer je altijd in en herhaal dit meerdere keren per dag. Als je je niet insmeert verbrand je gegarandeerd en dit kan de pret flink bederven. Probeer altijd een T-shirt te dragen, ook bijvoorbeeld tijdens het snorkelen. Tijdens het snorkelen lig je lange tijd blootgesteld aan de zon en kun je flink verbranden. Houd kinderen zoveel mogelijk in de schaduw, en kijk vooral uit van 11:00 tot 15:00 wanneer de zon het sterkst is.

Op bepaalde plekken in de zee kan de stroming behoorlijk sterk zijn. Dit verschilt per plek op het eiland, maar blijf altijd opletten. Vooral als je verder in de zee zwemt of snorkelt kun je onopgemerkt flink afdrijven. Tijdens het snorkelen ben je soms zo bezig met de koralen en vissen dat je niet doorhebt dat je meegenomen wordt door de stroming. Kijk daarom regelmatig omhoog en zwem stukken terug als je merkt dat je afdrijft.

Muggen

Er zijn altijd muggen op Bonaire, vooral vlakbij moerassen. In de periode dat er meer regen valt zijn er ook meer muggen. Het handigste is om de muggen buiten te houden. Dit doe je door ’s avonds geen ramen of deuren open te laten, zeker niet als er binnen licht brandt. Mochten er toch muggen binnen gekomen zijn dan is het handig om een klamboe te hebben. Een klamboe is zeker handig als je in een groter huis slaapt, er is dan altijd wel ergens een spleet waar muggen door naar binnen kunnen komen. Een anti-muggen middel met DEET is ook iets wat je bij je moet hebben. Deze middelen werken vaak erg goed tegen de muggen. Een middel als Azaron is fijn voor als je al gestoken bent. Dit smeer je op de muggenbulten om de jeuk te verminderen.

Marine Park Tags

Als je van plan bent om watersporten uit te gaan oefenen ben je verlicht om een STINAPA nature tag te kopen. Dit geldt voor alle wateractiviteiten. De tags kosten ongeveer van $25 tot $45, afhankelijk van welke activiteit je van plan bent te doen. Je kunt de tags kopen bij duikshops, het Tourist Information kantoor in Kralendijk, de STINAPA kantoren of bij een activiteitenbalie in de meeste resorts. De opbrengsten van de verkopen van de tags worden gebruikt om de natuur op en rond Bonaire te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *